Toggle Nav

Multiplex schilderen

Multiplex schilderen (kwast)Multiplex schilderen, hoe doe je dat het beste? Multiplex kan op dezelfde manier worden geschilderd als massief hout. Schuren, grondverf aanbrengen en aflakken doet u om het multiplex te beschermen tegen vocht. In dit artikel vindt u de belangrijkste stappen om te volgen voor het bereiken van een mooi eindresultaat.

Lees meer over: Opslaan - Bewerken - Bevestigen - Monteren en ventileren 

Schuren en gronden

Multiplex onbehandeld voor binnen Onbehandeld multiplex Multiplex wit gegrond Multiplex wit mdo (direct te schilderen)
Goed schilderbaar Goed schilderbaar Sneller te schilderen Beste te schilderen

Voordat onbehandeld multiplex wordt geverfd moet het oppervlak glad, schoon en droog zijn. Zorg dat u vetvlekken of andere vervuiling verwijderd. Voor een optimale hechting en een glad eindresultaat is het noodzakelijk dat u de platen goed schuurt. Schuur met de houtnerf mee en maak het vervolgens stofvrij. Hierna kan een grondlaag worden aangebracht.

Na het aanbrengen van de grondverf moet het multiplex opnieuw worden geschuurd. Rechtopstaande vezels worden hiermee verwijderd van het plaatmateriaal. Door het schuren zorgt u tevens voor een optimale hechting van de verf. Indien nodig kunt u een tweede laag grondverf aanbrengen. De eerste stap in het verven van multiplex kan zo al best de nodige tjd vragen maar is belangrijk voor een goed eindresultaat! Multiplex wit gegrond is al voorzien van een grondverf laag. Hiermee is het niet meer nodig om grondverf aan te brengen en dat scheelt tijd! Er zijn ook multiplexplaten die zijn voorzien van een speciale laag dit direct kan worden afgelakt. Dit noemen we MDO, en is een soort paintlaag. Multiplex wit MDO (Primeplex) kan na licht opschuren direct worden afgelakt. Een bijkomend voordeel van Primeplex platen is u minder verf nodig heeft. Deze platen zijn zeer geschikt voor buiten, bijvoorbeeld voor het maken van boeidelen. Met de juiste verwerking kunt u verzekerd zijn van een strak en duurzaam schilderresultaat.

Randen multiplex afwerken

Multiplex is samengesteld uit verschillende lagen (fineren). De randen van deze platen zijn kwetsbaar voor intrekkend vocht. Hoe voorkomt u intrekkend vocht in de multiplex stroken/panelen? Dicht de randen goed af met een grondverf, of een randcoating. Randcoating is een hoogvullende sealcompound met kunststof wapening. Hiermee worden de randen van het multiplex goed afgedicht. Dit doet u als voorbereiding voor het schilderen.

“Randcoating is de beste en snelste manier om de randen van multiplex af te dichten voor het schilderen.”

3 voordelen van randcoating:
  • Zeer hoge vulkracht
  • Uitstekende verwerking
  • Sneldrogend, snel hanteerbaar
Randcoating voor multiplex randen afwerken

Voor een optimale hechting van de randcoating of grondverf adviseren wij de randen af te ronden (radius 3mm) of te voorzien van een schuine- ofwel vellingkant.

de nieuwste artikelen
over klussen en bouwmaterialen.

(Wij gaan vertrouwelijk om met je gegevens.)

Aflakken

Verven van multiplex is de mooiste klus. Als u bovenstaande adviezen heeft opgevolgd werk u hierbij aan het eindresultaat: mooi afgelakt multiplex. Breng minimaal 2 lagen verf aan en gebruik een kwalitatief hoogwaardig verfsysteem. De verf brengt u het meest effectief aan door een aantal verticale banen naast elkaar te en deze vervolgens horizontaal uit te smeren tot u een vlak krijgt. Blijf in vlakken werken tot het hele oppervlak gevuld is.

Is het altijd nodig om multiplex te schilderen? Dit hangt af van de plaats waar u het multiplex toepast. Gebruikt u multiplexplaten voor het versterken van een wand (als achterhout) dan is het doorgaans niet nodig om te schilderen. Let wel op dat de platen niet bereikbaar zijn voor vocht want in dat geval is het verven van de platen wel nodig. Gebruik voor buiten altijd watervast multiplex (WBP)

Heeft u een vraag?

Heeft u nog een vraag over het schilderen van multiplex? Neemt u dan contact met ons op.

Zie ook: Advies over plaatmateriaal | Snel schilderbaar multiplex wit

Laatst gewijzigd op: 4-3-2022

 

VELUX

Trespa® platen en montage toebehoren

Keralit gevelbekleding en dakranden

Svedex binnendeuren

Fermacell platen

Rockwool isolatie