Toggle Nav

Multiplex bewerken

Multiplex bewerkenMultiplex is eenvoudig te verwerken plaatmateriaal. Multiplexplaten zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Bewerken kan op verschillende manieren.

Multiplex bewerkt u het beste met het het juiste gereedschap. Wij adviseren u daarom tijdens het op maat zagen van multiplex een goed scherp zaagblad te gebruiken. Multiplex is ook goed te bewerken met een bovenfrees. Voor het boren van gaten in multiplex is een houtboor met centreerpunt aan te raden. Schroefgaten kunt u eenvoudig verzinken met een verzinkboor. Gaat u boren in de zijkant / kopse kant van multiplex? Een boormal is een handig hulpmiddel! De volgende tips helpen u bij de bewerking:

  • Handzaag: gebruik een zaag met minimaal 7 tanden per 25mm.
  • Cirkelzaag: Gebruik een scherp, fijngetand zaagblad.
    Zaagtanden 10 à 15mm door het plaatoppervlak laten steken. Plaat ondersteunen voor een goede zaagsnede.
  • Zaagkanten: minimaal 3mm afronden (r3) en schuren.
  • BorenScherpe houtboren gebruiken.

Lees meer over:
Opslaan - Bevestigen - Monteren en ventileren - Afwerken / schilderen

Na het bewerken

Na het bewerken van multiplex dienen de kanten van multiplex op de juiste wijze geschuurd en afgeschuind te worden. Afschuinen van multiplex is belangrijk voor een goede hechting van verf. Als verf niet goed hecht kan er vocht in de multiplexplaat trekken. Hierdoor kunnen de lagen van de multiplexplaat los laten (delamineren). Wilt u delamineren voorkomen? Gebruik een randcoating om de randen van multiplex af te werken. Randcoating wordt ook wel randsealer of kantensealer genoemd. Deze vullende sealer zorgt ervoor dat de randen van het multiplex goed worden afgedicht. Vervolgens kunt u de plaat afwerken met het door u gewenste verfsysteem. Multiplex kan worden afgewerkt met verf of beits. Raadpleeg altijd de voorschriften van het verfsysteem dat u gebruikt.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog een vraag over het bewerken van multiplex? Neemt u gerust contact met ons op. 

Zie ook: Multiplex verwerken

VELUX

Trespa® platen en montage toebehoren

Keralit gevelbekleding en dakranden

Svedex binnendeuren

Fermacell platen

Rockwool isolatie