Toggle Nav

Multiplex bevestigen

Multiplex bevestigen (voorboren en verzinken)Multiplex kunt u op verschillende manieren bevestigen. Bevestiging met gegalvaniseerde of rvs schroeven wordt het meest toegepast. Daarnaast worden multiplexplaten geniet, gespijkerd of verlijmd. Waar kunt het beste rekening mee houden als het gaat om het monteren van multiplex?

  • Schroefgaten voorboren en verzinken.
  • Gebruik buiten corrosiebesbestendige schroeven.
  • Schroeflengte: 3x de plaatdikte. 
  • Handmatig spijkeren of nagerel wordt afgeraden om beschadiging van de fineerlaag te voorkomen.

Lees ook over:
Opslaan - Bewerken - Monteren en ventileren - Afwerken / schilderen

Tips voor schroeven

Multiplex bevestigen met schroeven

Zoals in de inleiding al vermeldt worden spaanplaatschroeven het meest toegepast voor het bevestigen van multiplex. Pozidrive of Torx zijn veelgebruikte schroeven. Voordeel van torxschroeven is dat het schroefbit veel grip heeft op deze schroeven. Als u multiplex onder een hoek vast moet schroeven is een pozidriv schroef iets makkelijker in gebruik. De kruiskop van deze schroef is beter toegankelijk onder een andere hoek dan de torxschroef. Torx geeft het beste grip, mits u de schroefbit recht in de schroefkop kunt plaatsen. 

Schroefgaten voorboren en verzinken wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat de plaat niet beschadigd. Als u schroeft in de zijkant van het multiplex voorkomt u op deze manier dat de plaat gaat splijten of scheuren. Hierdoor komen de fineerlagen van de plaat los en is de plaat minder sterk en gevoelig voor indringend vocht. Dat wilt u tenslotte voorkomen! Met welke diameter boort u schroefgaten in multiplex het beste voor? Het antwoord is eenvoudig: de diameter van de boor moet gelijk zijn aan de steel van de schroef (meet de dikte met een schuifmaat, tussen de draad van de schroef). Verzink de boorgaten met een verzink- of soevereinboor. 

RVS of gegalvaniseerde schroeven gebruiken? Gebruik voor buiten watervast multiplex en rvs schroeven. Bij sommige soorten watervast multiplex zoals wit MDO multiplex is het gebruik van corrosiebestendig roestvast staal zelfs verplicht!

Hoeveel schroeven heeft u nodig voor het stevig bevestigen van multiplexplaten? Hierbij is de dikte van de plaat van belang. Houd ook rekening met de plaats waar de schroef wordt aangebracht.

  • Plaatdikte: Bij platen tot 12mm dik, 400mm afstand tussen de schroeven aanhouden. Bij dikkere platen 600mm aanhouden.
  • Hoeken: Tenminste 15mm afstand vanaf de hoek aanbrengen.
  • Randen: Tenminste 10mm afstand vanaf de hoek aanbrengen.

Gebruikt u spijkers of nieten? Verminder de afstand met 50%. Dus 200mm afstand bij platen tot 12mm dik en 300mm bij dikkere platen aanhouden.

(Wij gaan vertrouwelijk om met je gegevens.)

De juiste lengte schroeven of spijkers voor multiplex

Welke lengte schroeven moet u gebruiken voor het verwerken van multiplex? Gebruik schroeven met een minimale lengte van 2,5 tot 3x de dikte van de plaat. Gebruik spijkers met een lengte van 3 tot 4x de dikte van de plaat. Zoals eerder al vermeldt raden wij handmatig spijkeren af i.v.m. mogelijke beschadiging van de multiplexplaat. In de onderstaande tabel staan de schroeflengte en nagellengte per multiplex dikte.

Multiplex dikte Schroef lengte Nagel lengte
4mm 10-15mm 15-20mm
6mm 15-20mm 20-25mm
8mm 20-25mm 25-30mm
10mm 12-30mm 30-40mm
12mm 30-35mm 35-50mm
15mm 40-45mm 45-60mm
18mm 45-55mm 55-70mm
20mm 50-60mm 60-80mm
22mm 55-65mm 65-90mm
30mm 75-90mm 90-120mm
40mm * *
54mm * *

*De plaatdikte 40mm en 54mm wordt doorgaans gebruikt voor het maken van deuren.

Heeft u nog vragen?

Verwerk het multiplex met de bovenstaande tips. Heeft u nog een vraag over het bevestigen van multiplex? Neemt u gerust contact met ons op. Lees ook meer over ventilatie en de afwerking van de randen van multiplex in ons artikel over Multiplex verwerken. Zoekt u bevestigingsmaterialen voor multiplex zoals houtlijm en schroeven? Kijk dan bij onze Toebehoren voor bevestiging van multiplex.

VELUX

Trespa® platen en montage toebehoren

Keralit gevelbekleding en dakranden

Svedex binnendeuren

Fermacell platen

Rockwool isolatie