Toggle Nav

Verschil betonplex en betonspaanplaat

Verschil betonplex en betonspaanplaatWat is het verschil tussen betonplex en betonspaanplaat? Betonplex is watervast verlijmd (WBP) plaatmateriaal voorzien van een speciale filmlaag. Betonspaanplaat is gemaakt van spaanplaat vezels en behandeld zodat het vochtwerend is. Betonspaanplaat kan uitsluitend worden gebruikt als bekistingsplaat voor korte duur! Betonplex is niet te verwarren met betonspaanplaat. Lees verder of kies een van de onderstaande links voor meer informatie over werken met beton multiplex.

Lees meer over: Opslaan - Bewerken en bevestigen - Hergebruiken

Betonplex platen worden gemaakt van multiplex in verschillende kwaliteiten: hardhout triplex, radiati pine en berken (oplopend op kwaliteit). Betonspaanplaat is vochtwerend. Ook bekend als spaanplaat V313. Vaak wordt deze plaat gebruikt als eenmalige bekistingsplaat of wanneer de bekisting blijft staan (verloren bekisting). De plaat bestaat uit spaanplaat vezels. Betonspaanplaat heeft een solide kern met een extra hard geperst oppervlak. Hierdoor heeft de plaat een glad oppervlak dat nodig is bij betonbekisting zodat het beton niet aan de plaat hecht. Ook is de plaat beter schroefbaar. De platen zijn groen van kleur en ook speciaal behandeld zodat vocht niet in de plaat kan trekken. Betonspaanplaat is uitstekend zaagbaar. De randen van deze platen moeten goed worden afgewerkt om intrekken van vocht te voorkomen. 

Verschillen op een rij

Betonplex Betonspaanplaat
Materiaal Multiplex Spaanplaat
Verlijming WBP MUF-verlijmd
Kleur Bruin, zwart Groen
Oppervlak Glad of anti-slip Glad
Dikte 4mm, 9mm, 12mm 18mm 12mm, 18mm
Gebruik Vaker mogelijk, 1-15x of > 15x bij hoge kwaliteit Minder vaak (1-2x)
Toepassing Betonbekisting (ook verloren bekisting), aanhangers, bedrijfsauto's, containervloeren  Betonbekisting (ook verloren bekisting), wanden, vloeren, daken (dakkapellen, dakbeschot, onderdak)

Koop betonplex of spaanplaat

Heeft u een keuze kunnen maken nu u het verschil tussen betontriplex en betonspaanplaat weet? Bestel direct de platen die u nodig heeft via de onderstaande links.

Alternatieven voor bekistingsplaten

Bij het maken van een bekisting komt heel wat kijken. Voor het maken van een funderingsbekisting moeten de bekistingsplaten op maat worden gezaagd. Vervolgens moet de bekisting worden opgebouwd. Hiervoor zijn accessoires verkijrgbaar zoals betonbruggetjes, piketpalen, wiggen en stelklossen. Snel funderingskist maken? Kijk dan eens bij de EPS funderingsbekisting. Hiermee werkt u nog sneller!

Heeft u nog een vraag?

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over betonplex of betonspaanplaat of als u een andere vraag heeft. Wij leveren betonplex uit voorraad. Bestelt u vandaag dan bezorgen wij de platen bij u op de stoep. 

Lees ook: Betonplex tips voor opslag, verwerking en hergebruik

VELUX

Trespa® platen en montage toebehoren

Keralit gevelbekleding en dakranden

Svedex binnendeuren

Fermacell platen

Rockwool isolatie